Opleidingen

Reguliere rijopleiding bij rijschool-RSB

Lessen
Bij rijschool RSB word je na afspraak thuis of eventueel op school of elders opgehaald en terug gebracht, je rijdt privé en hoeft niemand anders op te halen of weg te brengen.
Dit om optimaal gebruik te maken van jou tijd en je te begeleiden naar een veilige bestuurder of bestuurster dit gebeurt in alle rust en kalmte met gevoel van humor, al staat veiligheid en leerproces boven aan.

Tussentijdse toets
De tussentijdse toets duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je tussentijdse toets. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege scholing van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd.

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een 'echt' praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op:

 • je beheersing van de auto
 • kijkgedrag
 • of je goed voorrang verleent
 • inhalen
 • in- en uitvoegen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • bijzondere verrichtingen

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.

Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Mocht je niet slagen, dan moet je bij je herexamen weer de bijzondere verrichtingen doen.

Examen
Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege scholing van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd.

Het examen verloopt zo:

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.
Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op:

 • je beheersing van de auto 
 • kijkgedrag 
 • of je goed voorrang verleent 
 • inhalen 
 • in- en uitvoegen 
 • rijden op kruispunten en rotondes 
 • bijzondere verrichtingen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Na afloop van de rit krijg je bij het CBR te horen of de rit een voldoende was of helaas nog niet. 

Rijopleiding in stappen (RIS)
Bij onze rijschool wordt rijles volgens de succesvolle Rijopleiding In Stappen (RIS) gegeven.
De Rijopleiding in Stappen is een modulaire opleidingsmethodiek waarbij je stap-voor-stap leert rijden. Hiermee ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer.

Bij de Rijopleiding in Stappen ga je telkens een stap verder als je de vorige stap voldoende beheerst. De eerste stap bestaat meestal uit een huiswerkopdracht. De laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloop je op deze manier 46 scripts, verdeeld over vier modules.

Dit lijkt misschien veel, maar in de praktijk zul je zien dat het jou juist veel meer overzicht en gemak biedt. Per les worden vaak meerdere scripts behandeld. De Rijopleiding In Stappen duurt vaak minder lang dan de traditionele rijopleiding en geeft veel betere resultaten.

En daarnaast is de RIS veel leuker, veel efficiënter en veel effectiever!

RIS Deeltoets 1 en 2
Iedere module wordt afgesloten met een toets. Na afronding van de eerste twee modules worden jouw kennis en vaardigheden getoetst. Jouw instructeur van Autorijschool RSB is volledig gecertificeerd voor de RIS-methode en is dus bevoegd om deze deeltoetsen (RIS-Deeltoets 1 en 2) af te nemen.

RIS Deeltoets 3 / Tussentijdse Toets
Met de Tussentijdse Toets kun je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De examinator geeft je tips ter verbetering. Bovendien kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres van het praktijk examen. Verder komen in deze toets de onderdelen Zelfstandig rijden en Zelfreflectie aan de orde.
De vierde en laatste toets is het praktijkexamen bij het CBR.

RIS handboek
In de RIS wordt het RIS-Handboek gehanteerd en staan alle scripts beschreven. Er wordt jou gevraagd deze scripts, voorafgaand aan de volgende rijles, te lezen/leren zodat je jezelf al reeds goed op de hoogte hebt gesteld van alle handelingen en aandachtspunten die bij het onderwerp van die les horen. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend, maar levert een groot voordeel op tijdens de praktijkles.

Handelingsscript
Tijdens de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je de verschillende handelingen die je tijdens autorijden moet beheersen. Deze handelingen worden beschreven in het handboek via scripts. Een script behandelt onder meer wegrijden, afslaan of ingehaald worden.

Een mooi voorbeeld is het script SCAN:

 • kijk 200 m vooruit,
 • blik niet fixeren,
 • kijk binnenspiegel,
 • kijk voor,
 • kijk buitenspiegel.
 • Je leert aan de hand van zo’n script gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen.

 

Leerlingenkaart
In de Rijopleiding in Stappen krijg je jouw eigen leerling-kaart. Daarop houdt de instructeur jouw vorderingen nauwkeurig bij. Hiermee kun je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. De leerling-kaart is opgenomen in het handboek-RIS voor de leerling.

De voordelen op een rijtje

 • Hogere kwaliteit van de rijopleiding
 • Stap-voor-stap aanpak
 • Uitstekende ondersteuning d.m.v. een handboek-RIS
 • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 • Beter inzicht in je vorderingen met behulp van de RIS-leerling kaart
 • Duurt vaak minder lang dan een traditionele rijopleiding en geeft een beter resultaat !
 • Dus een RIS rijopleiding is dus véél effectiever.
 • Na het behalen van het rijbewijs zijn RIS-leerlingen betere én veiligere verkeersdeelnemers. Ook zijn beginnende bestuurders na hun RIS-rijopleiding minder vaak betrokken bij verkeersongevallen.  En daar is het ons om te doen: een belangrijke bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid.

Contact

Auto en-Motorrijschool-rsb
Claassenpark 23
5527 BT Hapert

0622414311
Bekijk onze lesauto

Bekijk onze lesauto

Geplaatst op: 2019-10-14

Inmiddels heeft Rijschool RSB het nieuwste type Peugeot 2009 als lesauto. Behalve een zeer comfortabele auto is deze ook uitgerust met allerlei nieuwe ontwikkelingen welke het rijden steeds veiliger maken.

Lees meer Meer nieuws
Ben je bijna 17 jaar ?

Ben je bijna 17 jaar ?

Geplaatst op: 2019-10-14

Ben je bijna 17 jaar?

Lees meer Meer nieuws
 • Gefeliciteerd Bob met het behalen van je rijbewijs.

  Bob geslaagd.
 • Beste Luke, je ging er echt voor om je rijbewijs z.s.m. in je bezit te krijgen en dat is je prima gelukt.

  Luke geslaagd.
 • Leerzame en gezellige rijlessen gehad. Bedankt!'

  Sam geslaagd
Bob geslaagd. Luke geslaagd. Sam geslaagd

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.