Procedure

Examenprocedure
Op deze pagina vind je belangrijke informatie over het praktijkexamen. Bij de start van je rijopleiding is het van belang onderstaande informatie goed door te nemen. Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe de examenprocedure eruit ziet en wat je allemaal kunt verwachten.
Voordat je verder leest is het goed om te weten wat de volgende termen inhouden: Machtiging, Eigen verklaring en Zelfreflectieformulier

Machtiging
Het praktijkexamen kan alleen door je rijschool aangevraagd worden. Daarvoor moet je je rijschool toestemming geven. Je geeft toestemming door jouw rijschool te machtigen. Ga naar mijn cbr.nl. Het rijschoolnummer 3985Z8 heb je nodig voor de machtiging. Dat doe je als volgt:
 

 • Klik op 'Rijschool machtigen'
 • Log in met je DigiD.
 • Volg de instructie en machtig je rijschool.
 • Om te machtigen heb je het registratienummer van je rijschool nodig. Als je nog geen DigiD hebt, klik op het logo om DigiD aan te vragen.


Eigen verklaring
Iedereen die een rijexamen wil afleggen, moet over een ingevulde ‘Eigen Verklaring’ beschikken.
Het is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het is erg belangrijk dat je de vragen altijd eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan ben je niet alleen strafbaar maar dan loop je ook het risico dat je bijvoorbeeld problemen krijgt met je verzekering wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk.

Voor de eigen verklaring maak je wat extra kosten. De eigen verklaring kan je invullen en betalen via Mijn CBR.
Wat als je ‘ja’ invult?

Beantwoord je één of meerdere vragen met ‘ja’, dan loopt het allemaal iets anders. Afhankelijk van het gemelde gebrek moet je misschien je behandelend arts om een aantekening vragen, of wordt je door het CBR doorverwezen naar een onafhankelijk arts.
 
Zelfreflectieformulier
Het zelfreflectieformulier is een A4’je met vragen die je over jezelf moet beantwoorden. Er worden verschillende punten genoemd en jij geeft per punt aan hoe sterk of zwak je hierin bent.

Een 1 is uiteraard het zwakst, terwijl een 10 aangeeft dat je dit onderdeel perfect beheerst. De punten die op het formulier genoemd worden zijn bijvoorbeeld veiligheid, omgaan met het voertuig en milieubewust rijden. Tijdens je rijlessen heb je bijvoorbeeld geleerd op welke manieren je het beste rekening houdt met het milieu tijdens het rijden. Op dit formulier geef je aan hoe goed jij denkt dat je dit beheerst.

Vóór je examen begint vul je het zelfreflectieformulier in. Dit kun je thuis doen, of in een rijles, en dan geef je het formulier aan je examinator voor je gaat rijden.
 

Eigen verklaring
Voor het aanvragen van het praktijk examen moet je een eigen verklaring invullen. Dat gaat zo:

 • Ga naar mijn .cbr.nl en klik op het DigiD logo
 • Kies voor inloggen met sms en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Vul de vragen over je gezondheid naar waarheid in
 • Onderteken de verklaring met je sms-code
 • Betaal de verklaring via iDeal  je ontvangt per e-mail de bevestiging

Contact

Auto en-Motorrijschool-rsb
Claassenpark 23
5527 BT Hapert

0622414311
Bekijk onze lesauto

Bekijk onze lesauto

Geplaatst op: 2019-10-14

Inmiddels heeft Rijschool RSB het nieuwste type Peugeot 2009 als lesauto. Behalve een zeer comfortabele auto is deze ook uitgerust met allerlei nieuwe ontwikkelingen welke het rijden steeds veiliger maken.

Lees meer Meer nieuws
Ben je bijna 17 jaar ?

Ben je bijna 17 jaar ?

Geplaatst op: 2019-10-14

Ben je bijna 17 jaar?

Lees meer Meer nieuws
 • Gefeliciteerd Bob met het behalen van je rijbewijs.

  Bob geslaagd.
 • Beste Luke, je ging er echt voor om je rijbewijs z.s.m. in je bezit te krijgen en dat is je prima gelukt.

  Luke geslaagd.
 • Leerzame en gezellige rijlessen gehad. Bedankt!'

  Sam geslaagd
Bob geslaagd. Luke geslaagd. Sam geslaagd

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.